NieuwsZakelijke verduurzamingWaarom krijgen MKB-ers met zonnepanelen in 2024 grote problemen?

Waarom krijgen MKB-ers met zonnepanelen in 2024 grote problemen?

Als stimulans om te investeren in zonne-energie heeft de overheid in 2004 de salderingsregeling in het leven geroepen. Maar na 20 jaar blijkt dat de regeling toch minder waterdicht te zijn dan aanvankelijk werd aangenomen. Voorkom onnodig hoge hosten in 2024. Wij delen drie cruciale aspecten waar u scherp op moet letten om niet in de problemen te komen.

Salderingsregeling lijkt helder model

De salderingsregeling lijkt succesvol. Veel MKB-ers en particulieren hebben massaal geïnvesteerd in zonnepanelen. Bij de salderingsregeling mogen afnemers de goedkope stroom verrekenen met de fors duurdere stroom later in het jaar. De rekening van het salderen wordt per 12 maanden opgemaakt door de energieleverancier. Lijkt helder. Maar het gebrek van de regeling zit hem in de toepassing van de leveringsperiode.

Klant met dynamisch contract de dupe

Bij een contract met een vast tarief gedurende een periode van minimaal 12 maanden wordt het energietarief én de energiebelasting volledig gesaldeerd. Echter kiezen steeds meer MKB-bedrijven voor een dynamisch energiecontract. Bij deze energiecontracten wordt stroom per uur verhandeld tegen de dan geldende prijs.
Hoewel aanvankelijk werd aangenomen dat saldering voor dynamische energiecontracten gelijk zijn aan contracten met een vast tarief, hebben gerechtelijke uitspraken energieleveranciers de ruimte gegeven om per uur te salderen.

“De commissie komt tot de slotsom dat in het geval van een contractvorm met volledig dynamische prijzen, zowel voor de levering als voor de teruglevering, de wijze waarop de ondernemer saldeert niet onredelijk is of strijdig met het bepaalde in artikel 31c van de Elektriciteitswet.” (bron: degeschillencommissie.nl, 12 mei 2023)

De salderingsregeling wordt in dit geval alleen toegepast op de energiebelasting, maar niet op het energietarief. Hierdoor betalen klanten voor de stroom die zij zelf verbruiken soms tot wel 10x meer dan wat de energieleverancier hen terugbetaald voor de opgewekte energie.

In de praktijk

Voor het jaar 2023 schatten we de gemiddelde schade tussen de 5 en 8 eurocent per kWh. Bij een bedrijf met 100 zonnepanelen met een opbrengst van circa 35.000 kWh per jaar is de schade circa € 2.800,- in één leveringsjaar.

Drie cruciale aspecten waar u op moet letten

    • Controleer welk type contract en welke aansluiting u heeft en verdiep u in de kleine lettertjes. Wie een kleinverbruikersaansluiting met zonnepanelen heeft lijkt een contract op basis van een vast tarief vaak de beste keuze*.
    • Controleer uw factuur op juistheid. Laat eventueel iemand meekijken die verstand heeft van de elektriciteitswet.
    • Onderzoek of uw energieleverancier per jaar of per uur saldeert. Het is aannemelijk dat dit vanaf 2023 per uur gebeurt. Waardoor ook uw bedrijf voor onnodig hoge kosten opdraait.

De Eerste Kamer behandelt momenteel een voorstel om salderen per 12 maanden te verplichten. Door de complexiteit van de laatste verkiezingen laat dit voorlopig helaas op zich wachten. Wacht dus niet af en kom nu in actie.

Komt u er niet uit?

Dat is begrijpelijk door de complexiteit van de factuur. Ons team van experts kijkt graag met u mee. Omdat wij vinden dat alle ondernemers recht hebben op een eerlijke prijs voor hun zonne-energie bieden wij deze service geheel vrijblijvend en zonder kosten aan. Mochten we constateren dat u door de gerechtelijke uitspraken gedupeerd bent geraakt, dan kunnen wij gegarandeerd de problemen voor u oplossen. 

*let op: energieleveranciers zijn vaak terughoudend met dit type contracten. Dit komt door de bijkomende onzekerheid omtrent het afbouwen van de salderingsregeling vanaf 1 januari 2025.  

Plan uw gratis adviesgesprek

Mijn naam is Melisia Suic.
In het gratis adviesgesprek controleren wij uw energierekening en contract. Mochten we constateren dat u gedupeerd bent dan kunnen wij gegarandeerd de problemen voor u oplossen.

Melisia Suic

Adviseur zakelijke energie

Netwerk Nederland

Eerlijke energietarieven, zakelijk verduurzamen en zelf energie opwekken. Wij zorgen dat u uw zakelijke ambities op het gebied van zakelijke energie waarmaakt. Door héél scherp in te kopen, onze kennis met u te delen en u toegang te geven tot geweldige producten.

Wij helpen MKB-ers met

Contactgegevens

Welbergweg 79
7556 PE Hengelo (ov)
Nederland

074-2504552
advies@netwerknederland.nl
KvK 69170029
BTW NL8577 648 83 B01

Volg ons

© 2024 · Netwerk Nederland