NieuwsZakelijke verduurzamingMilieuzones en dieselbusjes: gevolgen voor ondernemers

Milieuzones en dieselbusjes: gevolgen voor ondernemers

Kort geleden berichtte de NOS dat er een run op dieselbusjes is: er zijn in de eerste helft van 2024 een kwart meer dieselbusjes geregistreerd dan dezelfde periode een jaar geleden. En dat terwijl steeds meer gemeenten zogenaamde zero-emission of milieuzones gaan instellen. Een trend die niet zonder gevolgen is voor ondernemers, waar we u graag meer over vertellen.

De trend is voorspeld

In veel binnensteden mogen vanaf 1 januari 2025 geen dieselbusjes meer komen, omdat gemeenten de binnensteden schoner en stiller willen maken. Dit heeft voor ontzettend veel ondernemers gevolgen. Denk vooral aan bijvoorbeeld loodgieters, bouwers en bezorgers, die bijna altijd in dieselbusjes rijden en verplicht worden andere oplossingen te vinden voor werk in de binnenstad.

Dat deze aankomende regelgeving een run op dieselbusjes heeft veroorzaakt, is geen verrassing. Want nieuwe dieselbusjes en -trucks die voor 2025 zijn aangeschaft, mogen nog tot 2028 de milieuzones in.

Aanschaf met risico

Veel ondernemers maken gebruik van deze uitzondering en schaffen dit jaar nog een nieuwe dieselbus aan. Dat is aan de ene kant een hele logische redenering, omdat er op deze manier nog een aantal jaren langer met een dieselbus in de binnensteden gereden mag worden. Maar er is ook een keerzijde: zodra deze busjes in 2028 alsnog geweerd worden uit de milieuzones, zijn ze in een klap een stuk minder waard. Het is belangrijk dat ondernemers zich hiervan bewust zijn, omdat een nieuwe dieselbus normaal gesproken natuurlijk niet in 3 jaar afgeschreven wordt.

Ben je bereid dit risico te nemen, dan is er nog een vervolgkwestie: wij verwachten namelijk dat de prijzen van elektrische werkbusjes toe zullen nemen naarmate 2028 dichterbij komt. Het is nog maar de vraag of er dan nog voldoende aanbod is om iedereen te bedienen, waardoor niet alleen de prijzen zullen stijgen maar ook de levertijden zullen toenemen.

Kiest u er als ondernemer voor om nu nog in een nieuwe dieselbus te investeren, zet dan alvast geld opzij voor een elektrische bus en bestel deze op tijd.

Toegenomen vraag naar stroom

Een ander probleem dat hier sterk mee te maken heeft, is dat de vraag naar stroom verder zal toenemen. Dit zal vooral in de avonduren voor een probleem kunnen zorgen: na een lange werkdag komen de elektrische bussen weer thuis, en moeten dan allemaal opgeladen worden. Precies op het moment waarop zonnepanelen niet veel stroom meer leveren, en er dus op andere manieren stroom geproduceerd zal moeten worden.

De kosten van deze stroom zullen aanzienlijk hoger zijn dan overdag, dus is het interessant om als ondernemer alvast na te denken over manieren om met deze uitdaging om te gaan. Dat geldt natuurlijk ook voor het zakelijk opladen van bedrijfsauto’s. Netwerk Nederland houdt de situatie in de gaten en staat klaar met advies op maat.

Advies op maat aanvragen

Mijn naam is Daan Schrooten.
Als energiecoach help ik u bij het maken van een weloverwogen keuze als het gaat om investeringen zoals laadpalen voor uw bedrijfsauto’s of zakelijke zonnepanelen. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Daan Schrooten

Energiecoach

Netwerk Nederland

Eerlijke energietarieven, zakelijk verduurzamen en zelf energie opwekken. Wij zorgen dat u uw zakelijke ambities op het gebied van zakelijke energie waarmaakt. Door héél scherp in te kopen, onze kennis met u te delen en u toegang te geven tot geweldige producten.

Wij helpen MKB-ers met

Contactgegevens

Welbergweg 79
7556 PE Hengelo (ov)
Nederland

074-2504552
advies@netwerknederland.nl
KvK 69170029
BTW NL8577 648 83 B01

Volg ons

© 2024 · Netwerk Nederland