Home » Wet- en regelgeving » Energiebesparingsplicht en informatieplicht
Energiebesparingsplicht en informatieplicht
Het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht bedrijven en instellingen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Deze geldt voor bedrijven en instellingen (Wet milieubeheer-inrichtingen) die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas of een equivalent daarvan verbruiken.
Uw onderneming is verplicht om te verduurzamen. Wij brengen in kaart welke verplichtingen u heeft en melden deze bij de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland. Waar nodig zullen we in overleg treden met omgevingsdiensten en handhavers. Onze consultants coördineren alle stappen zodat u kunt voldoen aan alle wettelijke verplichtingen.
Veel gestelde vragen over de Energiebesparingsplicht en de Informatieplicht
U kunt invulling geven aan de Energiebesparingsplicht door het uitvoeren van één van onderstaande mogelijkheden:1. U neemt alle maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. U neemt binnen uw bedrijf of instelling alle energiebesparende maatregelen die voor uw organisatie een terugverdientijd hebben van 5 jaar of minder. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht.2. U neemt alle toepasselijke EML-maatregelen. Door alle voor uw bedrijfstak toepasselijke maatregelen te treffen van de Erkende Maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML) kunt u aan deze verplichting voldoen. Deze lijsten bevatten voor 19 bedrijfstakken energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. 3. U neemt een deel van de toepasselijke EML-maatregelen Neemt uw bedrijf of de instelling een deel van de toepasselijke erkende maatregelen voor haar bedrijfstak? Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet neemt, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel nemen. Met de alternatieve maatregel moet u net zo veel of meer energie besparen als de erkende maatregel. Het is aan het bevoegd gezag om te bepalen of u hiermee voldoet aan de Energiebesparingsplicht.
5 maart 2019 zijn in de Staatscourant de geactualiseerde Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing voor de 19 bedrijfstakken gepubliceerd. Er staan nieuwe maatregelen op de lijsten en achterhaalde technieken zijn verwijderd. Ook is de reikwijdte van enkele lijsten breder met meer sub sectoren en gebouwtypen. Was u al bezig met het nemen van energiebesparende maatregelen? U hoeft een eerder uitgevoerde erkende maatregel niet direct te vervangen wanneer er een betere maatregel op de lijst staat. In de omschrijving van de nieuwe EML wordt daar rekening mee gehouden.
Het toepassen van hernieuwbare energie, zoals zonne- of windenergie geldt niet als energiebesparende maatregel. Bij energiebesparing gaat het om het voorkomen of verminderen van energieverbruik. Bijvoorbeeld om het toepassen van energiebesparende technieken, zoals isoleren van uw gebouw of het toepassen van ledverlichting. Het gaat om maatregelen die het verbruik van kWh elektriciteit en/of m3 aardgas (equivalenten) verminderen.
De energiebespaarplicht moet u iedere 4 jaar uitvoeren. Hier zijn wel randvoorwaarden voor gesteld. Neemt u contact op met één van onze adviseurs of consultants of uw onderneming in aanmerking komt voor de EML (Energie Maatregelen Lijst).
Neemt u zo spoedig mogelijk contact op met één van onze adviseurs of consultants. Zij kunnen dan snel zien wat wij voor u kunnen betekenen.
Heeft u een vraag over de energiebesparingsplicht en informatieplicht?
Neem gerust contact met mij op. Ik ben uw persoonlijk aanspreekpunt op het gebied van de wet- en regelgeving. Ik leg u onze werkwijze graag verder uit en samen kijken we wat wij voor u kunnen betekenen.

Shanida Klijnstra
Adviseur compliance
Telefonisch
Wilt u direct contact? Ik ben op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 12:00 uur via 074-2504552
Per e-mail
Per e-mail bereikt u mij via
advies@netwerknederland.nl