MKB uitdaging

Ik wil mijn bedrijf verduurzamen

Als ondernemer wil je natuurlijk het beste voor jouw bedrijf én voor onze planeet. Je wilt je bedrijfsvoering verduurzamen en een positieve impact hebben op het milieu. Maar hoe pak je dat aan?

Bij Netwerk Nederland snappen we dat elk bedrijf anders is en andere wensen heeft als het gaat om duurzaamheid. Daarom hebben we oplossingen die precies passen bij jouw bedrijf. We beginnen altijd met een persoonlijk gesprek, waarin we luisteren naar wat jij wilt en wat je doelen zijn. Daarna maken we samen een plan om stap voor stap jouw bedrijf duurzamer te maken.

Zakelijk verduurzamen. Wat is het?

Verduurzaming is niet meer weg te denken. Je ziet steeds meer bedrijven deze stap zetten. Maar wat betekent dit zakelijk verduurzamen precies voor jouw bedrijf? Wij leggen het graag aan je uit. Verduurzamen maakt deel uit van het klimaatakkoord van Parijs. Het heeft als doel de CO2-uitstoot te verminderen en de opwek van groene energie te bevorderen.

Sebastiaan Wassink
Adviseur zakelijke energie

Hoe kun je als bedrijf verduurzamen?

Wij begrijpen dat het verduurzamen van je bedrijf behapbaar moet zijn. Het goede nieuws is dat het realiseren van duurzaamheid vaak eenvoudiger is dan je denkt. Laten we samen ontdekken welke mogelijkheden er zijn om jouw bedrijf te verduurzamen.

1. Eigen energie opwekken door zonnepanelen of windmolens

Met zonnepanelen op je dak of een windmolen kun je zelf groene stroom opwekken. De zon en de wind zijn onuitputtelijke bron van energie en door zonnepanelen of een windmolen te installeren, profiteer je hiervan. Op dagen dat de zon schijnt of er wind is, wordt er groene stroom gegenereerd. Heb je meer stroom dan nodig? Geen probleem, je kunt het overschot terug leveren aan het net. Wil je nog meer controle? Ontdek dan de opties voor energieopslag en gebruik de opgeslagen energie wanneer het jou uitkomt.

2. Groene energie inkopen

Wil je je bedrijf verduurzamen? Dan is overstappen op groene energie een belangrijke eerste stap. Groene energie wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zon, wind en water. Je wekt groene energie niet zelf op, tenzij je beschikt over zonnepanelen of een windmolen op je bedrijfspand. In de meeste gevallen neem je groene stroom af van jouw energieleverancier. 

3. Energie besparen

Bij de aanpak van duurzaamheid is energiemanagement de game changer. Het begint met het verkrijgen van inzicht in je energieverbruik. Door te analyseren waar je energie verliest of verspilt, kun je gerichte acties ondernemen om dit tegen te gaan. Naast kostenbesparing, kun je energiemanagement ook gebruiken om te beoordelen of je voldoende duurzame ‘middelen’ gebruikt binnen jouw bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van traditionele verlichting door LED-lampen, het instellen van een thermostaat of timers voor een verwarming die onnodig aanstaat na kantoortijd of het constant openen van de ingangsdeur dat leidt tot onnodig energieverlies.

Waarom verduurzamen?

Als je aan de slag gaat met verduurzamen, brengt dat allerlei voordelen met zich mee: 

Kosten besparen

door slim om te gaan met je energie, bespaar je niet alleen kosten dankzij energiemanagement, maar ook door het gebruik van zonnepanelen of windmolen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Groene uitstraling

door te verduurzamen geef je je bedrijf een groen imago. Je laat zien dat je betrokken bent bij maatschappelijke kwesties en je steentje bijdraagt aan een betere, duurzame wereld.

Regelgeving

in 2023 moeten alle kantoorgebouwen energielabel C of hoger hebben. Er moeten energiebesparende maatregelen worden genomen, en de overheid heeft de informatieplicht ingevoerd. 

Ga je met ons in zee om jouw bedrijf te verduurzamen? Dan gaan we samen aan de slag.

Stap 1

We gaan samen met jou kijken waar je nu staat en wat er moet gebeuren. Hoeveel CO2 stoot jouw energieverbruik uit en welke verplichtingen horen daarbij? Wat kun je zelf doen en waar heb je hulp van andere partijen nodig? Je ontvangt van ons een stappenplan op maat om de CO2 jouw bedrijf te reduceren.

Stap 2

Hoe ga je de tips van het stappenplan concreet maken? We laten je zien waar je moet zijn om je CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd je energiekosten te verlagen.

Stap 3

Bij Netwerk Nederland sporten we energieleveranciers aan om CO2-neutrale inkoopprogramma's te maken voor bedrijven. Zo kun jij als ondernemer makkelijk CO2-neutrale energie aanschaffen. En omdat we het samen aanpakken, wordt het ook nog eens super betaalbaar.

Stap 4

Wat kun jij nog meer doen? Zonnepanelen, windmolens, biovergisters. Er zijn allerlei manieren om zelf energie te produceren of misschien zelfs wel je eigen energiebedrijf te starten. Samen ontdekken we wat het beste bij jouw situatie past.

Hoe nu verder?

Je neemt contact met ons op. We luisteren aandachtig naar jouw behoeften. We stellen enkele gerichte vragen over je bedrijf. Vervolgens gaan onze consultants direct voor jou aan de slag om de beste mogelijkheden voor verduurzaming van jouw bedrijf te vinden. Als we deze hebben gevonden, nemen we weer contact met je op. Onze experts op het gebied van zakelijk verduurzamen:

Dirk Wiersema

Adviseur zakelijk verduurzamen

Daan Schrooten

Energiecoach

Sebastiaan Wassink

Adviseur zakelijke energie

Veel gestelde vragen

We zijn er voor je met antwoorden

Hoe lang duurt het verduurzamingsproces?

De duur van het verduurzamingsproces verschilt per bedrijf. Het hangt af van verschillende factoren, zoals de huidige situatie en de doelstellingen van jouw onderneming. We doen er alles aan om het allemaal soepel te laten verlopen en efficiënt te regelen.

Kan ik subsidies krijgen voor mijn verduurzamingsproject?

Ja, er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor bedrijven die willen verduurzamen. Wij zijn gespecialiseerd in deze subsidies en helpen je bij het vinden en aanvragen van de juiste subsidieprogramma’s.

Wat zijn goede eerste stappen naar verduurzaming?

Een goede eerste stap is het analyseren van jouw huidige energieverbruik en het identificeren van mogelijkheden voor energiebesparing. Wij ondersteunen en adviseren over de meest effectieve maatregelen voor jouw specifieke situatie.

Wie zijn de juiste partners bij het isoleren van mijn gebouwen?

Wij bekijken dagelijks veel offertes van isolatiebedrijven. Helaas keuren wel veel offertes af, omdat veel isolatiebedrijven niet professioneel genoeg zijn. Hierdoor weten wij wel precies welke partners betrouwbaar zijn voor de isolatie van jouw pand.

Zakelijke energie gewoon goed geregeld

Met oplossingen op maat, onze kennis en samenwerking met energieleveranciers, helpen wij jou stap voor stap om jouw bedrijf duurzamer te maken.

  • Wat wij doen
  • Over ons
  • Nieuws