NieuwsGeschil met energiebedrijvenOnterechte factuur verduurzamen pand

Onterechte factuur verduurzamen pand

De afgelopen tijd zijn meerdere relaties van Netwerk Nederland benaderd door partijen die willen langskomen om advies te geven over de verduurzaming van het bedrijfspand. Vaak gaat het hierbij om malafide aanbieders; een vervelend gevolg van het feit dat de overheid wil dat elk kantoorpand minimaal energielabel C heeft. Oplichters spelen in op wat nu hot is, en dat is verduurzaming. De bezoekende partij belooft gratis en vrijblijvend een rapport of advies te zullen opstellen voor de verduurzaming van het bedrijfspand. Maar achteraf stuurt zo’n aanbieder vaak alsnog een factuur. In de meeste gevallen werden de ondernemers vooraf gebeld voor een afspraak, bij anderen stonden de onverlaten gewoon op de stoep. Dat kan behoorlijk overdonderend zijn.

Gratis en vrijblijvend is altijd aantrekkelijk. Maar de wetgeving is ingewikkeld, en de door u te nemen maatregelen zijn ingrijpend. Als u echt een goed en volledig advies wilt van een professionele partner, kan dat niet gratis of vrijblijvend zijn.

Facturen en rapporten

Relaties die door dit soort frauduleuze partijen werden bezocht, bleken verschillende ervaringen te hebben.

  • Sommigen ontvingen na het bezoek geen rapport, maar wel een factuur.
  • Een aantal relaties ontving na het bezoek een sms met een link naar een contract voor de geboden dienst, om te tekenen voor akkoord.
  • Er waren ook relaties die zomaar een rapport én een factuur ontvingen, zelfs zonder dat de partij in kwestie op bezoek was geweest.

Het beste wat u kunt doen als u zo’n telefoontje krijgt, is afkappen met een duidelijk ‘Nee’, zonder gegevens achter te laten. Mochten ze over uw mobiele nummer beschikken en een sms sturen, dan kunt u dat bericht het beste direct verwijderen. Bij een bezoek is het kwaad vaak al geschied, maar laat u niet overdonderen: stuur de bezoeker direct weg en maak een foto van hem/haar als hij/zij blijft aandringen. Dat vinden ze meestal niet zo leuk. En ontvangt u een rapport en een factuur, vraag dan direct om een getekende of ingesproken opdrachtbevestiging.

Subsidies

In enkele gevallen werd gemeld dat er een mogelijkheid is om, met subsidie van de overheid, iemand ‘een werkkans te bieden’. Vanuit de overheid was er inderdaad een mogelijkheid voor mkb’ers om financiële hulp te krijgen bij het inzichtelijk maken en uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Maar deze subsidieregeling is inmiddels tijdelijk stopgezet vanwege misbruik.

Er zijn enkele meldingen waarbij ondernemers, na bemiddeling door zo’n schimmige partij, daadwerkelijk subsidie hebben ontvangen van de overheid. Maar deze ondernemers moesten vervolgens die partij betalen van het ontvangen subsidiegeld of zelfs meer betalen dan ze als subsidie hadden ontvangen.

Soms werd aangegeven dat de ondernemers het door de aanbieder in rekening gebrachte bedrag zouden terugkrijgen na ontvangst van de subsidie. In zo’n geval zou het bedrijf dus de subsidie voor de ondernemer aanvragen én ontvangen.

Ons advies

Ga nooit in op dit soort voorstellen. Heeft u toch contact gehad met een vaag bedrijf, of bezoek gehad van personen die u vrijblijvend of gratis willen ‘helpen’? Neem contact met onze afdeling advies en ondersteuning. Dan zorgen wij ervoor dat deze contactmomenten worden gerapporteerd bij de Fraudehelpdesk of de ACM.

Netwerk Nederland

Eerlijke energietarieven, zakelijk verduurzamen en zelf energie opwekken. Wij zorgen dat u uw zakelijke ambities op het gebied van zakelijke energie waarmaakt. Door héél scherp in te kopen, onze kennis met u te delen en u toegang te geven tot geweldige producten.

Wij helpen MKB-ers met

Contactgegevens

Welbergweg 79
7556 PE Hengelo (ov)
Nederland

074-2504552
advies@netwerknederland.nl
KvK 69170029
BTW NL8577 648 83 B01

Volg ons

© 2024 · Netwerk Nederland