NieuwsGeschil met energiebedrijvenNetwerk Nederland dient officieel handhavingsverzoek in bij ACM

Netwerk Nederland dient officieel handhavingsverzoek in bij ACM

Het afgelopen jaar heeft Netwerk Nederland de ACM meerdere malen geïnformeerd over de malafide handelswijze van een energiebedrijf in Almere. Dit energiebedrijf kan zijn financiële verplichtingen al sinds september 2021 niet meer nakomen maar probeert dat te verdoezelen door overeengekomen verplichtingen eenzijdig te annuleren. 

Afnemers die geen betalingsachterstand hebben, ontvangen toch een brief met de mededeling dat hun kredietwaardigheid plotseling niet goed genoeg meer zou zijn. Op grond hiervan wordt de overeenkomst eenzijdig aangepast, waardoor de afnemer tot 1.200% hogere energiekosten moet gaan betalen. Wie niet binnen twee weken protest aantekent, wordt daarna geconfronteerd met zeer hoge boetes en zelfs de dreiging van een faillissementsaanvraag. Door deze handelswijze zijn duizenden bedrijven ernstig gedupeerd.

Er zijn aanwijzingen dat de energieleverancier zich schuldig maakt aan het volgende:

  • Algemene voorwaarden voor kleinzakelijke afnemers en de daaruit voortvloeiende werkwijze zijn in strijd met de Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet.
  • Opzegvergoedingen voldoen niet aan de Richtsnoeren Redelijke Opzegvergoedingen Vergunninghouders, waardoor afnemers worden geconfronteerd met extreem hoge boetes.
  • Medewerkers doen zich voor als de netbeheerder en dreigen met directe afsluiting tenzij er binnen 24 uur wordt betaald.
  • Afnemers die een contract met een variabel tarief hebben, ontvangen pas achteraf op de eindafrekening het definitieve tarief, dat tot 900% hoger is dan het overeengekomen tarief.
  • Op de eindafrekeningen van contracten op basis van een vast stroomtarief staan vanaf oktober 2021 niet-overeengekomen kosten voor onbalans.

Handhavingsverzoek bij ACM

Hoewel Netwerk Nederland de toezichthouder al anderhalf jaar om handhaving verzoekt en zelfs het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deze handelswijze heeft veroordeeld, grijpt de ACM niet in. Omdat afnemers het recht hebben beschermd te worden door de verantwoordelijke toezichthouder, heeft Netwerk Nederland nu een officieel handhavingsverzoek bij de ACM ingediend. De ACM is verplicht om hier binnen acht weken op te reageren. De komende tijd zullen we u op de hoogte houden van het vervolg. 

Netwerk Nederland

Eerlijke energietarieven, zakelijk verduurzamen en zelf energie opwekken. Wij zorgen dat u uw zakelijke ambities op het gebied van zakelijke energie waarmaakt. Door héél scherp in te kopen, onze kennis met u te delen en u toegang te geven tot geweldige producten.

Wij helpen MKB-ers met

Contactgegevens

Welbergweg 79
7556 PE Hengelo (ov)
Nederland

074-2504552
advies@netwerknederland.nl
KvK 69170029
BTW NL8577 648 83 B01

Volg ons

© 2024 · Netwerk Nederland