Vragen over zakelijke energie?
074-2504552
Bel ons
074-2504552
Plan een afspraak
Vragen over zakelijke energie?074-2504552

Groencertificaten: Garantie van Oorsprong (GVO’s)

Garantie van oorsprong (GVO)

Een garantie van oorsprong is een certificaat dat de oorsprong van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen bevestigt. Het wordt uitgegeven door een onafhankelijke instantie en is een bewijs dat de geproduceerde elektriciteit daadwerkelijk afkomstig is van een hernieuwbare energiebron.

Garanties van oorsprong worden gebruikt in verschillende landen als een manier om te voldoen aan de wettelijke vereisten voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Bedrijven die energie afnemen kunnen ervoor kiezen om garanties van oorsprong te kopen om aan te tonen dat ze voldoen aan deze vereisten.

Het systeem van garanties van oorsprong wordt ook gebruikt om te stimuleren dat er meer geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energiebronnen. Het biedt producenten van hernieuwbare energie de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren door hun garanties van oorsprong te verkopen. Dit kan bijdragen aan het stimuleren van nieuwe projecten voor hernieuwbare energie en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen.

Het is belangrijk om te weten dat garanties van oorsprong niet hetzelfde zijn als groene stroom certificaten. Een groene stroom certificaat bewijst dat de elektriciteit die u afneemt afkomstig is van hernieuwbare energiebronnen. Een garantie van oorsprong bewijst alleen de oorsprong van de geproduceerde elektriciteit.

In Nederland is de uitgifte van garanties van oorsprong geregeld door CertiQ, een onafhankelijke instantie die verantwoordelijk is voor de uitgifte van certificaten voor duurzame energie. CertiQ zorgt ervoor dat de uitgifte van garanties van oorsprong plaatsvindt volgens strikte criteria en procedures.

Kortom, garanties van oorsprong zijn een belangrijk instrument voor het bevorderen van het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en het verminderen van onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Door het kopen van garanties van oorsprong kunnen bedrijven aantonen dat ze voldoen aan de wettelijke vereisten voor het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, terwijl producenten van hernieuwbare energie extra inkomsten kunnen genereren.

Heeft u een vraag over zakelijk verduurzamen? 

Neem gerust contact met mij op. Ik ben uw persoonlijk aanspreekpunt op het gebied van zakelijk verduurzamen. Ik leg u onze werkwijze graag verder uit en samen kijken we wat wij voor u kunnen betekenen. 

Sebastiaan Wassink
Consultant zakelijk verduurzamen

Telefonisch

Wilt u direct contact? Ik ben op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 12:00 uur via 074-2504552

Per e-mail

Per e-mail bereikt u mij via
advies@netwerknederland.nl

Of vul onderstaand contactformulier in. Onze afdeling advies en ondersteuning neemt dan binnen 2 werkdagen contact met u op.

[contact-form-7 id="5554" title="Contactformulier 1"]